Blog

Is dit het moment om een huis te kopen?

Is dit het moment om een huis te kopen?

De huizenmarkt is de afgelopen jaren alle kanten opgegaan. Vorig jaar voor oktober 2022 waren de woningen zo duur, dat het leek alsof er diamanten verhandeld werden in plaats van woningen. Normale rijtjeshuizen die gewoonlijk weg zouden gaan voor twee ton, hadden nu opeens prijskaartjes van een half miljoen. Daarnaast werd er ook zwaar overboden op woningen.

De huizenmarkt veranderde in een grote Sotheby’s veiling. 1 ton geboden, 1,5 ton geboden, 3,5 ton geboden, wie geeft er 4 ton? Eenmaal, andermaal en de woning is verkocht voor 4 ton aan meneer de Vries en zijn trouwe labrador Goldie. Gelukkig koelde de huizenmarkt na oktober 2022 wat af. Maar hoe staat het er voor dit jaar voor, wat zijn de verwachtingen voor 2023? Is dit het moment om een huis te kopen?

Waarom een huis kopen

De meesten van ons willen graag een huis kopen, omdat een hypotheek op de lange termijn voordeliger is dan een huurwoning. Koopwoningen zijn niet de enige woningen die zijn gestegen in euro’s. De huurwoningen in de privésector oftewel vrije sector deden ook aardig mee. Daar komt bij kijken dat de huur jaarlijks verhoogd wordt en huren nog duurder wordt. Bij een koopwoning is het zo dat als je je goed laat informeren wat betreft de juiste hypotheek je op de lange termijn toch voordeliger uit bent. Daarnaast kan een woning ook gezien worden als een investering. Je lost je hypotheek immers af en op het moment dat de huizenmarkt gunstig is, kun je uiteraard ervoor kiezen de woning weer te verkopen en met de overwaarde op zoek gaan naar een grotere woning of een woning in een andere omgeving. Dit zijn alvast goede redenen om een voor een koopwoning te gaan.

Wat omhooggaat, gaat ook weer naar beneden

Een stijging kan niet pertinent door blijven zetten. Wat omhooggaat, moet een keertje naar beneden. Volgens verschillende prognoses van banken, zal er in het begin van 2023 nog sprake zijn van een stijging en daarna wordt er toch weer langzaamaan een daling ingezet.

In 2023 is er wel sprake van een strengere hypotheeknorm. Dit is veroorzaakt doordat dagelijkse kosten zijn gestegen, zoals voor boodschappen en energieverbruik. Hierdoor hebben huishoudens weer minder te besteden en om overkreditering te voorkomen, zijn de hypotheekeisen voor 2023 aangescherpt. Er wordt gekeken naar de inkomens- en prijsontwikkeling, het is namelijk niet de bedoeling dat een groot deel van het inkomen opgaat aan de hypotheek. Een hypotheek moet geen financiële strop worden en mensen moeten natuurlijk wel kunnen genieten van hun koopwoning.

Aanbod koopwoningen 2023

Er is nog altijd een woningtekort wat ervoor zorgt dat het aanbod lager is dan de vraag. Daar staat tegenover dat er voor 2023 geen hogere werkloosheid wordt verwacht. Wie een baan heeft, en dat zullen volgens de voorspellingen de meesten van ons zijn, kan blijven kopen. Dan heb je nog de doorstromers in de huizenmarkt. Als zij naar een andere woning willen doorstromen kunnen zij hun voordelige hypotheekrente letterlijk meeverhuizen. Dan moet er wel een verhuisregeling in het contract opgenomen zijn. De conclusie voor doorstromers is dat het zeker gunstig is om een nieuwe woning te kopen. Wil je kleiner wonen? Dan kun je ervoor kiezen om je overwaarde te verzilveren. Meestal is een kleinere woning goedkoper en wordt de overwaarde contant en vrij te besteden. Ook voor deze mensen is kopen in 2023 een verstandige keus! Voor starters is het wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn voor deze groep namelijk speciale regelingen getroffen, zodat zij ook nog mee kunnen doen op de huizenmarkt.

Duurzame koopwoning in 2023

Het energielabel van een woning is populairder dan ooit. Waar de aandacht voorheen uitging naar bereikbaarheid, beschikbare parkeerruimte, kindvriendelijke omgeving, doet nu het energielabel ook volop mee. Dat is vooral te wijten aan de stijgende energieprijzen. Behalve een milieuvoordeel heeft het kopen van een duurzame woning of energiebesparende maatregelen nemen op een al reeds gekochte woning nog een ander voordeel, een hypotheekvoordeel. De maximale hypotheek kan met een duurzame koopwoning namelijk verhoogd worden met 106% van de woningwaarde. Kort gezegd er is een hogere hypotheek mogelijk bij de koop van een energiezuinige woning. Daarnaast ben je verzekerd van energiezuinig verbruik, wat je bankrekening ook weer ten goede komt!

Wel of niet een huis kopen?

Twijfel je nog? Wil je nog wat meer advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben onafhankelijke hypotheekadviseurs die je betrouwbaar advies geven voor woningen in Eindhoven en omstreken.

energielabel huis

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!