Blog

Over een kerstdorp en het erven van een woning

Over een kerstdorp en het erven van een woning

Het vertrek van de kindervriend uit Spanje zorgt er bij mij voor dat ik de jaarlijkse tocht naar de zolder maak en me daar in allerlei bochten ga wringen om de kerstversiering achter de knieschotten vandaan te halen.

De hoeveelheid kerstversiering is, ondanks dat ik zeker niet alles heb gehouden, sinds het overlijden van mijn moeder welhaast onuitputtelijk. Mijn moeder was namelijk een ware Kerstzilla. Naast kerstballen in alle kleuren en formaten heb ik ook een enorm kerstdorp van haar geërfd. Het kerstdorp bestaat uit een grote hoeveelheid winkeltjes, van slager tot schoenmaker en van café tot chocolaterie. Uiteraard mogen de ijsbaan, de draaimolen en het huis van de kerstman niet ontbreken.

Nu ben ik door de belastingdienst niet aangeslagen voor het erven van deze aanzienlijke onroerend goed portefeuille. Maar hoe zit dat als je van je ouders wel levensgroot onroerend goed erft? Kom je er dan ook zo genadig vanaf?

Bij een overlijden moet er veel geregeld worden, ook met de belastingdienst. Afhankelijk van de relatie die je had met de erflater, zo heet dat dan, heb je een bepaald vrijgesteld bedrag en gelden er boven de vrijstelling verschillende belastingpercentages. Zo geldt in 2022 voor je partner een vrijstelling van € 680.645, = en voor kinderen een vrijstelling van € 21.559, =. Daarboven lopen de belastingpercentages op van 10% tot 40%. De hoogte van de erfenis en de mate van verwantschap met de overledene zijn hierbij bepalend.

Maar even terug naar het huis. Of je nu alleen of met meerderen erft, je moet eerst bepalen of je de erfenis aanvaardt of niet. Als er kennis of vermoeden is dat de schulden de waarde van de erfenis te boven gaan kun je de erfenis verwerpen. Bij twijfel kun je beneficiair aanvaarden. Dat is aanvaarden onder de voorwaarde dat de einduitkomst financieel positief is.

Als je alleen of met anderen de woning erft, kun je óf de woning verkopen aan een derde, óf een van de erven koopt de woning uit de nalatenschap. Het deel dat wordt geërfd hoeft uiteraard niet te worden betaald, je hebt dat deel immers al gekregen door vererving. Je zult dan wel je mede-erfgenamen moeten uitkopen.

Het te belasten bedrag v.w.b. de woning wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar van overlijden, dus niet het bedrag waarvoor de woning eventueel is verkocht.

Uiteindelijk moet je de aangifte erfbelasting doen over de uit erfenis gekregen woning, minus de eventuele nog op de woning openstaande hypotheek. Dit doe je uiterlijk 8 maanden na het overlijden. Er kan, binnen die 8 maanden, wel nog een keer uitstel van 8 maanden worden gevraagd.

Het kan, zoals hiervoor uitgelegd, financieel voordeel opleveren om op de vastgestelde WOZ waarde bezwaar te maken. Neem daarvoor contact op met een makelaar of taxateur van ons kantoor. Zij zijn je graag van dienst.

We wensen jou en de mensen die belangrijk voor je zijn hele fijne kerstdagen en een gezellige jaarwisseling. De lampjes van mijn kerstdorpje branden vrolijk en fel, mijn moeder zou er trots op zijn.

Tot volgend jaar!

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!