Blog

Over pretparken en verhuisregelingen

Over pretparken en verhuisregelingen

 

Laatst zat ik te wachten voor een afspraak, het duurde wat langer en dus vulde ik de tijd met het door herinneringen op mijn telefoon scrollen. Ik zag daarbij leuke foto's van een bezoek aan een pretpark met mijn twee zoons. Toevallig had ik het met ze over het pretpark gehad dit afgelopen weekend. Ze wisten me te vertellen dat de entreeprijs fors was verhoogd. Benieuwd naar wat ik vorig jaar aan entreegeld had betaald doorzocht ik mijn mail voor de e-tickets. Inderdaad, een serieuze prijsverhoging. Alles wordt duurder, zeker dagjes uit.

Omdat Europa- Park, het pretpark in kwestie, in Zuid-Duitsland ligt, trekken we hier meestal meerdere dagen voor uit, twee dagen park en een dagje cultuur. Freiburg of een bezoekje aan Straatsburg zijn leuke uitjes en goed te doen qua afstand van het plaatsje waar wij meestal logeren.

Bij het lezen van het toegangsbewijs viel mijn oog op een regeltje in de tekst op het e-ticket;

Geldig voor twee bezoeken aan Europa-Park. De tweede bezoekdag dient binnen zes dagen na de eerste bezoekdag plaats te vinden.

Er worden dus voorwaarden gesteld aan het gebruik. Je betaalt iets minder voor 2 dagen entree maar je moet dan wel binnen een week een nieuw bezoek brengen anders vervalt de tweede dag toegang. Stel dat je op de heen- en later op de terugweg van je vakantie in Italiƫ of Oostenrijk het park zou willen bezoeken, dan heb je geen voordeel van zo'n twee dagen ticket.

Het is dus wijs om jezelf in van toepassing zijnde voorwaarden te verdiepen voor je een aankoop doet. Dat geldt niet alleen voor kaartjes voor een pretpark, maar uiteraard nog veel meer voor grotere financiƫle beslissingen, zeker dan is het belangrijk om goed te kijken wat je in de kleine lettertjes vindt.

Zo hebben veel woningbezitters de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de extreem lage rentestand en hun hypotheek overgesloten naar de geldende rente. Leningen met lange rentevaste periodes van 20 tot 30 jaar tegen een rente van 1,6 tot 2% waren gangbaar. Ongeveer 1,5 jaar geleden is de rente gaan stijgen en is oversluiten voor de meeste woningbezitters financieel niet interessant meer.

Een hypotheekadviseur kijkt, als het goed is, niet alleen naar de rentes maar begint meestal met de voorwaarden van de diverse banken op een rijtje te zetten. Wat is specifiek voor jou belangrijk en hoe gaan verschillende banken hiermee om? De afgelopen jaren, met die lage rentes, vond ik de verhuisbaarheid van de rentecondities uiteraard een belangrijke voorwaarde om op te vergelijken. Niet iedereen blijft 20 of 30 jaar in hetzelfde huis wonen, toch?

Heb je nu een hypotheek met NHG, dan is het niet gezegd dat de rentecondities kunnen worden meegenomen naar een woning waarop je een hypotheek zonder NHG hebt. Een duurdere woning bijvoorbeeld, die buiten de NHG grens valt. Daarnaast kennen banken eisen voor wat betreft wanneer je moet aangeven dat je de gunstige "oude" rentecondities wilt gebruiken. Dat is zeker een punt van aandacht als je de oude woning verkoopt voor je een nieuwe koopt. De ene bank wil dat je een nieuwe lening aanvraagt voor de oude wordt afgelost en de ander geeft je daar meer tijd voor, als het maar uiterlijk bij aflossing van de oude is. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat je de oude rentecondities zomaar weer terugkrijgt.

Het loont dus de moeite om uit te zoeken hoe lang en onder welke voorwaarden het entreekaartje voor je hypotheek geldig is.

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!