Blog

Over roze hartjes en blauwe enveloppen

Over roze hartjes en blauwe enveloppen

In plaats van een leuke roze enveloppe met rode hartjes erin, kreeg ik op Valentijnsdag een blauwe enveloppe in de brievenbus. Daarin een brief van de belastingdienst dat ik vanaf 1 maart aangifte inkomstenbelasting kan gaan doen. Nou ja, het is niet facultatief, ik moet aangifte doen, en met mij heel veel Nederlanders.

In de brief van de fiscus wordt keurig vermeld dat vanaf 1 maart zoveel mogelijk gegevens vanuit allerlei instanties alvast zijn ingevuld en dat ik deze alleen maar hoef te controleren.

Nu heb ik wat ervaring met het invullen van aangiftes en die ervaring leert me dat de fiscus dat inderdaad best aardig op orde heeft tegenwoordig. Dat leidt ertoe dat heel veel belastingplichtigen het al gauw prima vinden. Via de app, of snel doorklikkend in de belastingdienst omgeving werken ze rap hun aangifte af. Het is natuurlijk ook niet de favoriete bezigheid van de meerderheid van ons, brave belastingbetalers.

En toch, misschien zou je toch eens kritisch door de aangifte moeten gaan en dan vooral als het gaat om de al ingevulde WOZ-waarde van je huis of appartement.

Binnenkort valt bij iedere eigenaar van een woning of bedrijfspand de nieuwe WOZ-beschikking voor 2023 op de deurmat. Ieder gebouw in Nederland wordt door de gemeente waar het in ligt getaxeerd voor de Wet Onroerende Zaken. De gemeente gebruikt deze taxatiewaarde voor de bepaling van de hoogte van de aanslag voor de gemeentelijke Onroerende Zaak Belasting.

Maar het is beslist niet alleen de gemeente die gebruik maakt van de getaxeerde WOZ-waarde. Zo gebruikt de belastingdienst de WOZ-taxatie ook voor het bepalen van de waarde van het bezit in box 3 als je een tweede huis of vakantiewoning hebt. Daarnaast bepaalt de WOZ-waarde ook de zogenaamde "bodemwaarde" dit is het minimale bedrag tot waarop een onderneming haar bedrijfspand mag afschrijven.

Maar goed, terug naar de aangifte IB over 2022. De getaxeerde WOZ-waarde per 1 januari 2021 heeft de belastingdienst al keurig ingevuld voor je. Maar wat doet deze WOZ-waarde eigenlijk en waarom moet je hier kritisch op zijn?

De WOZ- waarde wordt gebruikt om het zogenaamde Eigenwoningforfait te bepalen. Voor het belastingjaar 2022 is dit voor woningen met een WOZ-waarde tussen € 75.000, = en € 1.130.000, = 0,45%. Dit Eigenwoningforfait wordt in mindering gebracht op de aftrekpost "betaalde hypotheekrente".

Voorbeeld:

Je hebt een hypotheek van € 350.000, = tegen een rente van 3,5% en hebt over 2022 een bedrag van € 12.250, = aan rente betaald. De WOZ-waarde van je huis is € 300.000, =, dan is je Eigenwoningforfait € 1.350, =. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op de aftrekbare rente waardoor je bij een belastingpercentage van 36% effectief dus zo'n € 486, = minder terugkrijgt.

In andere woorden, hoe hoger het Eigenwoningforfait, hoe minder teruggave.

Voor het belastingjaar 2022 wordt de WOZ-waarde van 1 januari 2021 gebruikt, daar kun je dus niets meer aan veranderen. Maar binnen nu en een paar weken valt de nieuwe WOZ-beschikking in de bus, dáár kun je wel nog bezwaar op maken. En gezien de prijsontwikkeling die we de afgelopen jaren hadden kan het wel eens een forse verhoging zijn vergeleken met die van 2021. Om het verloop van de waarde inzichtelijk te krijgen kun je eens kijken op www.wozwaardeloket.nl. Op deze website kun je van iedere woning de WOZ-waardes tot 2014 terugvinden.

Het kan de moeite waard zijn om eens goed naar die waarde te kijken én te beoordelen of je die niet aan de hoge kant is. Je moet dan wel waarde verminderende factoren kunnen benoemen. Dat kan de aanwezigheid van een flat in de buurt, een GSM mast, of een luidruchtige muziekband die regelmatig naast je huis repeteert, zijn.

Er zijn tegenwoordig diverse instanties die zich op basis van "no cure-no pay" bezighouden met WOZ-waarde bezwaarprocedures, deze bijvoorbeeld. Via deze link kun je kosteloos bezwaar maken, ook als jouw buren hun gevel hebben versierd met rode hartjes.

Veel succes!

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!