Blog

Over schone onderbroeken en een ontbonden koopcontract

Over schone onderbroeken en een ontbonden koopcontract

Als late generatie X'er, ik ben geboren in 1968, ben ik van een leeftijd dat mijn herinneringen haast in zwart-wit zijn. Opgegroeid in een tijd dat we netjes met armen over elkaar in de klas zaten, aan formica tafeltjes waar een paar jaar ervoor nog met kroontjespen werd geschreven. Wie kent ze nog, de tafels met die schuifjes waaronder een inktpotje geplaatst kon worden? Uiteraard ging er bij mij kneedgom en knikkers in het houdertje, of elastiek en droge macaroni. Prachtig hoe die macaroni op het bord uit elkaar spatte…

Ik ben opgegroeid in een eenoudergezin, mijn moeder werd al weduwe voor mijn tweede verjaardag en is altijd alleen gebleven, met mij, haar enig kind. Je kunt je vast voorstellen dat mijn moeder behoorlijk beschermend was en veel aandacht en tijd voor me had.

Een van de dingen waar ze altijd scherp op was; wat er buitenshuis zou kunnen gebeuren. We hadden het niet breed dus een bezoek aan ver wonende familie, of een uitje naar zee of de Efteling, ging met bus of trein, een auto hadden we niet. Mijn moeder zorgde voor een goed gevulde tas met eten en drinken zodat we onderweg en ter plekke niets tekort zouden komen. Maar vóór ze de deur dicht trok vroeg ze me standaard of ik die ochtend schoon ondergoed aan had gedaan. Want, was haar gedachte, stel dat je een ongeluk krijgt en naar het ziekenhuis moet, dan moet je toch minstens in frisse onderkleding kunnen worden opgenomen. Mijn moeder had logistiek officier in het leger kunnen zijn. Op alles voorbereid.

Voorbereiden op je reis, dat is ook iets wat je als potentieel huizenkoper moet doen.

Recent werd ik gevraagd om een relatie van ons kantoor te helpen met het verzorgen van een woningfinanciering. Het ging hier om expats, onbekend met de manier waarop in Nederland processen van aankoop en hypotheek lopen. Bij een eerste inventarisatie vertelden ze me dat ze allebei een goedbetaalde baan hadden bij een groot internationaal bedrijf dus ik kon volgens hen meteen aan de slag. Nog heel even niet, was mijn reactie, ik heb er namelijk gewoonte van gemaakt om, alvorens ik met het hele traject start, stukken uit te vragen. Na ruim 30 jaar in het vak weet ik inmiddels hoe de haasjes kunnen lopen.

Een van de pijlers onder de acceptatie van een hypotheek is het inkomen. Naast dat dit voldoende moet zijn om de woonlasten te kunnen dragen o.b.v. een vastgesteld percentage wat je mag uitgeven aan hypotheek, moet het ook bestendig zijn. Met bestendig wordt bedoeld dat het inkomen redelijkerwijs als constant en vast gezien kan worden. Dat betekent dus niet dat je altijd een vast contract hoeft te hebben, een zelfstandig ondernemer of een uitzendkracht kan immers ook een hypotheek krijgen. In die gevallen doen ze dat door over een periode van meerdere jaren hun inkomen aan te tonen waar dan een gemiddelde van wordt genomen.

Terug naar de casus, ik kreeg na een paar dagen van mijn opdrachtgevers de gevraagde stukken, onder andere de zo belangrijke werkgeversverklaring. Wat bleek, ze hadden allebei een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, maar bij slechts één van beiden was aangegeven dat na afloop daarvan het dienstverband zou worden opgevolgd door een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Waren deze mensen nu al langer in Nederland werkzaam geweest hadden we op basis van het inkomen van de laatste drie jaren een gemiddeld inkomen kunnen vaststellen om daarmee een hypotheekaanvraag te kunnen onderbouwen. Omdat ze echter pas iets meer dan in jaar in Nederland wonen en werken konden we hier echter niets mee doen.

Ik heb ze jammer genoeg moeten adviseren om de koop te ontbinden, dat kon nog binnen de termijn van het geldende financieringsvoorbehoud. Gelukkig voor hun zonder dat ze een boete hoefden te betalen, maar de teleurstelling was evenwel groot.

Wat hadden deze mensen anders kunnen doen?

Simpel; beter voorbereiden.

Ik heb het dan niet over volle koelboxen en schoon ondergoed, maar weten hoe je financiële situatie eruitziet zodat je niet onverwachts tegen teleurstellingen aanloopt.

Maak voor je gaat kopen eens een afspraak met een financieel adviseur, die weet wat je nodig hebt voor een geslaagde hypotheekaanvraag en kan je meteen vertellen in welke prijsklasse je een woning of appartement kunt kopen.

Happy house hunting.

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!