Blog

Over vakantieliefdes en versleten keukens

Over vakantieliefdes en versleten keukens

Het was deze week net een eerste schooldag na de grote vakantie. Al mijn collega's waren terug van vakantie, de een nog gekleurder dan de ander met telefoons vol mooie vakantiefoto's.

Enthousiaste verhalen van goudkleurige stranden, fijne uitstapjes en heerlijke avonden met gezin en partners op diverse terassen en in intieme restaurantjes.

Ik ben zelf niet meer aan de schoolvakanties gebonden en de kinderen gaan al niet meer mee, maar ik hoor wel overal om me heen de verhalen over de vakantieliefdes van de kinderen van vrienden en bekenden.

Die zoete mix, vrij van school, elke dag mooi weer, relaxte ouders en veel leeftijdsgenoten aan het strand of zwembad, vormen de perfecte omstandigheden voor het ontstaan van "de vakantieliefde".

Als ik terugdenk aan mijn jonge jaren kan ik er nog steeds van genieten; mijn 16- jarige ik aan het strand in Fuengirola. Samen met mijn moeder, peetoom en peettante op ligbedjes onder een grote parasol.

Naast ons, een gezin wat eerst Spaans maar ook af en toe Nederlands sprak, naar Zuid-Spanje geëmigreerde Nederlanders.

Een mooi meisje, Maureen Patricia Hermsen, ik zal het nooit vergeten, zelfs haar adres in Nuevo Mijas weet ik nog uit mijn hoofd, trok mijn aandacht. Ik raakte met haar in gesprek door haar een Nederlands tijdschrift, de Popfoto was het geloof ik, aan te bieden. Vijf minuten later hadden we een afspraakje voor die avond.

Wat volgde was een week gevuld met heerlijke dagen aan het strand, zwemmen in het zwembad bij het complex waar zij met haar ouders in Nieuw Mijas woonde, samen uit eten, op stap met haar vriendengroep en uiteraard heel veel zoenen.

Na een week van puur geluk moest ik toch echt naar huis, het vliegtuig wacht niet voor 16-jarige dolverliefde pubers.

Wat was ik er naar van, ik had echt fysiek last van dat afscheid. Vanuit de bus naar het vliegveld nog gezwaaid tot ze een klein stipje in de verte was. Mensenlief, wat een verdriet.

Uiteraard schreven we veel, het is niet voor niets dat ik haar adres nog weet. Bellen was duur maar een postzegel kon er altijd nog wel vanaf. We hadden geen Whatsapp en Insta om elkaar berichtjes te sturen of om te beeldbellen, het was nog allemaal analoog natuurlijk.

Uiteindelijk bloedde het contact, na een klein halfjaar, uiteindelijk dood.

Oorzaak van overlijden; gebrek aan onderhoud.

Alles wat je koestert heeft onderhoud nodig, of het nu een relatie, auto of huis is.

Zo was ik recent bij een vriendin die me liet zien dat haar keuken, na een jaar of 15 intensief te zijn gebruikt, wel aan een serieuze onderhoudsbeurt of vervanging toe was.

Er waren zo nog wel wat meer dingen die aandacht nodig hadden dus was ze bij haar bank geweest om te vragen of ze haar hypotheek kon verhogen, dit om budget te krijgen voor de benodigde investering. Je zou zeggen dat een bank dit probleemloos zou toezeggen, in iedere hypotheekakte staat een zogenaamd beheersbeding opgenomen, dat je als klant verplicht bent om de woning goed te onderhouden.

Toch is dat verstrekken van die extra hypotheek zeker niet vanzelfsprekend.

Ook bij het aanvragen van een verhoging zal een bank, net als bij een aanvraag voor de aankoop van een woning, willen controleren of de waarde van het onderpand voldoende is. Het inkomen moet  voldoende hoog en bestendig genoeg zijn. Daarnaast kijken ze naar de al lopende last. En daarin zit hem vaak een deel van een potentiele afwijzing.

Als de rente voor de al lopende hypotheek nog korter dan 10 jaar vast staat zal de bank de lopende hypotheek toetsen alsof er een rente van 5% op dat deel betaald zou moeten worden. Ze gaan er  vanuit dat het leningdeel afgelost moet worden, zelfs al is het een aflossingsvrije lening.

Daarnaast zal een bank kijken naar je leeftijd. Ben je binnen 10 jaar AOW-gerechtigd zullen ze willen zien of je pensioeninkomen hoog genoeg is. De combinatie van een hypotheekrente korter dan 10 jaar vast en een leeftijd van 57 jaar of ouder zijn vaak de partyspoilers als je een verhoging wilt aanvragen.

Kijk daarom regelmatig in je hypotheekdossier. Het is soms verstandig om net wat vroeger je groot onderhoud te plannen, dus vóór je 57 wordt. Zelfs al zou je het onderhoud pas over een tijdje willen doen. Je bank kan dan een verbouwdepot voor je aanmaken, dat blijft dan doorgaans een tot twee jaar voor je beschikbaar. Je hebt dan ruim de tijd om een keuken uit te zoeken of iemand te vinden die je badkamer kan verbouwen.

Plannen is belangrijk, misschien moest ik maar eens een reisje naar Fuengirola plannen, voor ik 57 ben.

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!