Blog

Over zijwieltjes en houten huizen.

Over zijwieltjes en houten huizen.

 

Met een mengeling van trots en ongerustheid stap ik in aan de bijrijderskant van mijn auto. Ik moet zeggen dat er ook een beetje ongeloof bij die emotionele mix zit.

Herkenbaar voor ouders?

Inderdaad, maar liefst twee kinderen met een zojuist behaald rijbewijs gaan voor het eerst rijden in de auto van hun ouweheer. Het lijkt pas gisteren, dat ik achter ze aan rende om hun fiets overeind te houden nadat de zijwieltjes eraf gingen, en nu vindt het CBR dat ze geschikt zijn om een rollend stuk staal van 2000 kilo te besturen?

Als ouder is het je taak om je kinderen klaar te maken voor een zelfstandig leven, waarbij ze de zijwieltjes niet meer nodig hebben. Dat noemen ze opvoeden geloof ik. Hun moeder en ik proberen ze inzet, empathie, motivatie en doorzettingsvermogen bij te brengen, vaardigheden die ze in hun leven goed kunnen gebruiken.

Hun wereld wordt groter, ze gaan naar vervolgopleidingen bij grotere instituten, nemen de auto mee om een dag met vrienden weg te gaan en bij het uitzoeken van vakanties hoef je geen rekening meer met ze te houden, dat regelen ze zelf wel.

Het zijn eigenlijk net vogels die op de rand van het nest met hun vleugels aan het flapperen zijn, aan het trainen om op een dag uit te vliegen.

Tussen de aanwijzingen door, het hebben van een rijbewijs wil niet per se zeggen dat ze al verkeersinzicht hebben, zat ik met ze te kletsen over het moment waarop ze het huis zullen gaan verlaten.

Tot mijn verbazing gaven ze zelf aan dat het uitvliegen niet op korte termijn zal gebeuren, al zouden ze het al willen. Bij jongeren van 18 jaar is de krapte op de woningmarkt een serieus onderwerp van gesprek en een duidelijk punt van zorg. Natuurlijk hebben we ze op de dag van hun 18e verjaardag in laten schrijven bij de woningbouwvereniging, maar ze weten dat er een wachttijd van ongeveer 8 jaar is, voor ze in aanmerking komen voor een huis of appartement.

Nu moest ik gisteren voor mijn werk als hypotheekadviseur in Helmond zijn, net buiten Brandevoort. Opdrachtgevers van mij hebben daar tijdelijke huisvesting gevonden voor de periode tot hun nieuwbouwwoning klaar is.

Als je door de bouwrommel heen kijkt zie je daar een leuk opgezet "dorp" van, uit hout opgetrokken, vriendelijk ogende, tijdelijke woningen. Gebouwd rondom een ruime tuin met een centrale ruimte waarin de bewoners bij elkaar kunnen komen. Waar brievenbussen zijn en wasmachines en drogers een plaats hebben gevonden. Net buiten het "dorp" is een royale parkeerplaats met daar een aantal elektrische deelauto's.

Volgens mijn klanten wonen er vooral jongeren, blij met een plekje om te kunnen starten.

Dat lijkt een sympathieke oplossing, tijdelijke woningen voor de jeugd bouwen, daarmee wat doen tegen de woningnood, maar toch.

Omdat kinderen van nature een kéér het huis uit gaan, blijven hun ouders achter in woningen met meer ruimte dan ze nodig hebben. Hun kinderen daarentegen groeien nog, in inkomen, gezinsgrootte en dus ook in ruimtebehoefte. Een behoefte die niet zo eenvoudig is in te vullen door de hoge woningprijzen en gebrek aan huurwoningen.

Wat nu als dit soort tijdelijke "dorpjes" i.p.v. voor jongeren juist voor senioren worden gebouwd?

Over 20 jaar is de behoefte aan woningen fors lager dan nu i.v.m. "het grote sterven" van de babyboom generatie. Om dan nu in te zetten op permanente woonruimte, met alle beperkingen vanuit de stikstofdiscussie, terwijl tijdelijke woningen minder milieubelastend gebouwd kunnen worden, is volgens mij faliekant de plank misslaan.

Ik zou het best zien zitten, tegen de tijd dat de kinderen uit huis zijn, naar zo'n kleinere woning verkassen. Ik maak dan een eengezinswoning vrij waar een jong gezin in kan groeien. Daarnaast heb ik geen eigen auto meer nodig, een deelauto zou prima zijn. Een soort bejaardentehuis van de 21e eeuw.

Wat mij betreft mijn toekomstige woonplekje, zo tegen de tijd dat ik zelf weer zijwieltjes nodig heb.

 

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!