Blog

Prinsjesdag 2022: Wat verandert er op de woningmarkt in 2023?

Prinsjesdag 2022: Wat verandert er op de woningmarkt in 2023?

Na twee jaar afwezigheid door de Coronapandemie was 'ie er dan eindelijk weer: de Glazen Koets, het koffertje en veel mensen langs de kant. Gezien de moeilijke tijden deze keer helaas geen zee van kekke hoedjes in de Koninklijke Schouwburg. Vooral stemmig grijs en geverfd blond of bruin haar.

Wat kunnen we verwachten voor 2023?

Dit is een breed hoorbare vraag omdat iedereen de gevolgen van de inflatie en de exorbitant gestegen energieprijzen voelt. Er wordt dan ook veel verwacht van de politiek, ondanks het historisch lage vertrouwen van de bevolking in onze politici.

We splitsen het op in de volgende vijf onderwerpen:

  1. Inkomen
  2. Toeslagen
  3. Werkenden
  4. Koopkracht
  5. Woningmarkt

Inkomen

  • In 2023 zullen we een stijging van het minimumloon zien van 10%. De aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen en de AOW zullen meestijgen.
  • De loonbelasting in de eerste schijf daalt. We houden dus iets meer over van ons salaris.

Toeslagen

  • Zorgtoeslag stijgt
  • Huurtoeslag stijgt
  • Kindgebonden budget stijgt

Werkenden

  • De arbeidskorting wordt verhoogd
  • De thuiswerkvergoeding gaat omhoog
  • De onbelaste vergoeding voor zakelijke kilometers wordt verhoogd
  • De kosten van kinderopvang gaan naar € 0 voor werkenden

Koopkracht

  • De energiebelasting wordt verlaagd
  • Er komt een prijsplafond voor energielasten

Woningmarkt

Een aantal zaken zijn specifiek van belang voor de woningmarkt. Dit is het deel van de plannen die ons als makelaarskantoor en hypotheekadviseurs natuurlijk extra interesseert.

Wat zijn de zaken die ons zijn opgevallen?

  1. De jubelton, een fiscaal vrijgestelde hoge schenking van € 106.671, = bedoeld voor de aankoop van een woning, gaat langzaam in duigen vallen. Vanaf 1 januari 2023 valt deze terug naar € 28.947, = en in 2024 vervalt deze compleet, snel zijn dus. De hoge schenking van 2022 moet uiterlijk 2024 worden gebruikt. Wil je nog schenken, neem dan snel contact op met een notaris. Wij werken veel samen met HKP-notarissen in Eindhoven. Zij kunnen jou prima helpen hierbij.
  2. De actuele studieschuld die koopstarters hebben wordt leidend. Nu is de oorspronkelijke schuld nog bepalend. Dit kan tot iets meer leencapaciteit leiden voor toetreders tot de woningmarkt.
  3. Vanaf 2023 hoeven starters geen overdrachtsbelasting te betalen voor panden tot € 440.000, =. Nu ligt die grens nog op € 400.000, =.
  4. Voor bestaande en nieuwe woningen tot € 355.000, = NHG-grens krijgen gemeenten het recht om de helft van de woningen toe te kunnen wijzen aan mensen die al binnen de gemeente wonen. Hierbij mag de gemeente voorrang verlenen aan mensen met een cruciaal beroep. Hierbij moet worden gedacht aan leerkrachten en mensen in de zorg.
  5. Het btw-tarief op zonnepanelen gaat naar 0%. Dat is administratief makkelijker en zal panelen goedkoper maken. Naast de al gereserveerde € 4 miljard komt voor 2023 en 2024 nog ruim € 1,1 miljard vrij voor verduurzaming, hybride warmtepompen en isolatie van huur- en koopwoningen.
  6. Het eigenwoningforfait wordt verlaagd van 0,45% naar 0,35%. Of dit daadwerkelijk tot een lagere woonlast zal leiden valt nog te bezien gezien de verwachte stijging van de WOZ-waardes waarop het forfait van toepassing is.
  7. De hypotheeknormen van volgend jaar dan? Het NIBUD heeft deze nog niet bekend gemaakt. De verwachting is dat de normen wat krapper zullen worden, omdat kosten van energie worden meegewogen bij het bepalen van de zogeheten woonquote. Dit is het percentage van het inkomen dat mag worden uitgegeven aan woonlasten. Mogelijk zal de invoering van het prijsplafond voor energie voor een beperking van de aanscherping zorgen.

Hopelijk haal je hier wat bruikbaars uit. Wil je over de inhoud van dit blog of over andere zaken met ons van gedachten wisselen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je hier graag bij!

Geschreven door Van Uffelen op

Laatste Nieuws

040 241 59 59 info@vanuffelen.nl

Funda

Wij worden beoordeeld met een 9!