Over boemerangkinderen, kunstmatige intelligentie en de kroning van een koning
In een eerder blog schreef ik over de woningnood onder jongeren. Dit heeft veel reacties losgemaakt, waarschijnlijk omdat veel mensen de situatie herkennen. Of dit nu als ouder is of als jongvolwassene, het tekort aan zelfstandige woonruimtes is een zorg die bij veel mensen leeft.
De woningnood in Nederland beperkt zich zeker niet alleen tot jongeren die graag het ouderlijk huis willen verlaten, de instroom van statushouders zorgt ook voor veel extra vraag naar woningen.
Nu las ik vandaag in de krant dat er nog een groep van woningzoekenden is, tot nu toe onder de radar gebleven en niet opgenomen in de cijfers van het CBS. Een Eindhovense opvangorganisatie liet weten dat er een enorme groei is van "economisch daklozen" ook wel bankslapers genoemd. Mensen die door scheiding, schulden of baanverlies tijdelijk bij familie of vrienden verblijven. Van deze groep heeft zo'n 850 personen hun postadres bij deze organisatie, nodig voor communicatie met diverse instanties.
Wat hierbij opvallend is, meer dan 60% van deze mensen heeft een baan…. Al met al is het dus niet raar dat de leeftijd waarop kinderen het huis uitgaan de afgelopen jaren zo fors is gestegen. Ruim 55% van de jongemannen en ruim 44% van de jonge vrouwen tussen 18 en 31, woont nog bij hun ouders. Tien jaar geleden was dit nog 50 respectievelijk 37%. Goed nieuws is dan wel dat het percentage kinderen dat binnen 3 jaar weer terugkeert naar het ouderlijk nest, de zogenaamde boemerangkinderen, is gedaald van 5,4 naar 4,8%. Reden hiervoor is niet onderzocht maar zou te maken kunnen hebben het vasthouden van de woning waarop al zo lang is gewacht. Thuisverlaters wachten nu, noodgedwongen, vaak tot het moment waarop ze een vaste baan hebben alvorens ze een huis kopen of kunnen huren. Bron: CBS
Wie nu ook eindelijk een vaste baan heeft is Charles. Na de langste stageperiode in de Britse geschiedenis te hebben afgerond is hij afgelopen weekend eindelijk gekroond tot koning van Groot-Brittannië. Als eigenaar van 9 kastelen heeft hij geen zorgen over een dak boven zijn hoofd. Zijn zorg is wélk dak hij van die 9 moet kiezen om onder te gaan wonen.
Niet dat ik het de beste man misgun maar er is wel een groot verschil in mogelijkheden of je nu wordt geboren in een koninklijke familie of bijvoorbeeld in de voormalige veengebieden. Naast dat rijkdom vererft doet armoede dat blijkbaar ook. Al heb je een goed stel hersens, je moet wel de kans krijgen om de aangeboren intelligentie te ontwikkelen anders heb je er in je maatschappelijke carrière alsnog weinig tot niets aan.
Maar tegenwoordig kun je die intelligentie ook kunstmatig in huis halen. Je hoeft er zelf niets meer voor te doen en alleen maar de algoritmes voor je laten werken. Kunstmatige Intelligentie, in het Engels Artificial Intelligence of AI, is hier! Vooral mensen met beroepen waar het verzamelen en interpreteren van data, om daar weer iets nieuws van maken, klimmen op de kast. Het lijkt wel een beetje op eind jaren 90 van de vorige eeuw, de opkomst van het Internet.
Ik kan het me nog levendig herinneren, de traagheid van de verbindingen in het begin en de onverschilligheid van velen. Menig ondernemer dacht dat het Internet een speeltje zou worden voor computer nerds.
In 2000 las ik een boek, Blown to Bits, waarin werd beschreven dat door het Internet de lijm van alle traditionele distributie kolommen opgelost zou worden, de bouwstenen zouden loskomen. Hierdoor zou ruimte ontstaan om nieuwe producten of manieren van informatie delen te ontwikkelen. Consumenten konden ineens rechtstreeks bij de producten komen die ze eerst alleen via traditionele kanalen konden kopen.
De traditionele economie was niet voorbereid op zoiets disruptiefs. Reisbureaus waren de eerste slachtoffers, vakantiegangers zochten hun accommodatie en vervoer zelf op en boekten rechtstreeks, taxibedrijven werden ingehaald door Uber en banken laten klanten hun zaken rechtstreeks via apps regelen in plaats van hun bankkantoren open te houden.
De opkomst van deze nieuwe technologie betekent niet dat we niet meer op vakantie gaan, geen taxi's meer nemen of geen bankrekening meer nodig hebben. We hebben alleen op een andere manier toegang tot de gewenste producten gevonden.
Ik ben benieuwd of Artificial Intelligence ook de creativiteit gaat brengen om ons te helpen bij het oplossen van de woonproblematiek, de sleutel tot meer woonruimtes.
Of dit nu op technisch gebied zal zijn, bijvoorbeeld door het verzinnen van nieuwe en goedkopere methodes om te bouwen, hoe we met ruimte omgaan, of misschien wel iets compleet anders, waar ik me nu nog geen voorstelling van kan maken.
Als de AI maar niet aangeeft dat we alle woningen moeten afbreken en de bouwstenen moeten gebruiken om nieuwe, efficiëntere en kleinere woningen te bouwen. Daar wordt Charles de Derde niet blij van, maar ik ook niet. Ik ben net klaar met mijn verbouwing.