Mijn favorieten

Tips voor bezichtigingen (Video)

Tips voor het bezichtigen van een woning

Heeft u een koopwoning op het oog? Dan weet u waarschijnlijk als geen ander dat de daadwerkelijke aanschaf van dit huis niet over een nacht ijs gaat. De keuze voor een plezierige en prettige woning waarvoor u óók nog eens de juiste prijs wilt betalen, is geen eenvoudige. Daarom vindt u hieronder drie belangrijke tips die u wellicht helpen tijdens het bezichtigen van een woning én die antwoord geven op een prangende vraag: 'Is dit daadwerkelijk het huis van mijn dromen?'

1. Verken de omgeving
Het huis zelf is één, maar ook de omgeving is niet geheel onbelangrijk. Hoe lang is het bijvoorbeeld rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt? Zijn er scholen in de buurt – handig wanneer u jonge kinderen heeft, maar ongewenst als u rustig wilt wonen. Kijk verder dan de woning alleen en verken de buurt om na te gaan of ook deze past bij uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

2. Controleer de bouwkundige staat
Een kritische blik op de bouwkundige staat van uw droomhuis is nooit weg. U bent van plan zorgvuldig met uw woning om te gaan, maar dat betekent niet dat de vorige bewoners dit óók hebben gedaan. Sla tijdens zo'n controle ook de relatief onopvallende elementen, zoals de kozijnen, niet over. Een extra tip: laat een aanvullende, bouwtechnische keuring uitvoeren om er zeker van te zijn dat de woning in goede staat verkeert. 

3. Kijk naar de indeling
Het is altijd goed om na te gaan of uw potentiële koophuis, afhankelijk van uw woonkeuze en -situatie, ook werkelijk bij u past. Daarbij kunt u denken aan het huidige meubilair en de inrichting: is de gewenste opstelling in dit huis óók mogelijk? Een handige tool om dit mee te controleren, is de zogenaamde Floorplanner van Funda. Hiermee kleedt u de plattegrond van het huis in kwestie digitaal aan, zodat u exact weet of de woning aan uw eisen voldoet.